I przyszedł czas na moim zdaniem najlepsze grzyby. A jeszcze jak są świeże, prosto z lasu - mega! Właśnie takie udało mi się zdobyć od wujka. Wczoraj zebrane a dziś już na kolację. Uwielbiam kurki pod każdą postacią. Dziś gdzieś znalazłem nawet przepis na zupę z kurek - trzeba będzie spróbować. A tym razem makaron z sosem śmietanowym i kurkami. Polecam wszystkim gorąco. Kurek w lesie już jest sporo, więc do lasu, a leniwi mogą kupić od sprzedawców przy drogach :)
Składniki:
75 dkg kurek
1 cebula
nać pietruszki
0,5 l śmietany 30%
makaron kokardki (może być też inny)
16 krewetek
3 ząbki czosnku
olej, masło
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kurki dokładnie czyścimy i obgotowujemy.
2. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
3. W międzyczasie możemy przygotować krewetki z przepisu. Posłużą nam do dekoracji.
4. Gdy cebula się zarumieni dodajemy obgotowane i wystudzone kurki.
5. Wstawiamy wodę i gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
6. Po ok 10 minutach do cebuli i kurek dodajemy 0,5 l śmietany 30% oraz łyżkę masła.
7. Całość solimy, pieprzymy i trzymamy na wolnym ogniu aż śmietana zacznie trochę gęstnieć.
8. Dodajemy posiekaną pietruszkę i sos jest gotowy.
9. Na talerz nakładamy ugotowany makaron.
10. Całość polewamy sosem, dekorujemy krewetkami i gotowe.
S M A C Z N E G O ! ! !