HRS

poniedziałek, 30 lipca 2012

Makaron z kurkami i krewetki


I przyszedł czas na moim zdaniem najlepsze grzyby. A jeszcze jak są świeże, prosto z lasu - mega! Właśnie takie udało mi się zdobyć od wujka. Wczoraj zebrane a dziś już na kolację. Uwielbiam kurki pod każdą postacią. Dziś gdzieś znalazłem nawet przepis na zupę z kurek - trzeba będzie spróbować. A tym razem makaron z sosem śmietanowym i kurkami. Polecam wszystkim gorąco. Kurek w lesie już jest sporo, więc do lasu, a leniwi mogą kupić od sprzedawców przy drogach :)

Składniki:

75 dkg kurek
1 cebula
nać pietruszki
0,5 l śmietany 30% 
makaron kokardki (może być też inny)
16 krewetek
3 ząbki czosnku
olej, masło
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Kurki dokładnie czyścimy i obgotowujemy.
2. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
3. W międzyczasie możemy przygotować krewetki z przepisu. Posłużą nam do dekoracji.
4. Gdy cebula się zarumieni dodajemy obgotowane i wystudzone kurki.
5.  Wstawiamy wodę i gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
6. Po ok 10 minutach do cebuli i kurek dodajemy 0,5 l śmietany 30% oraz łyżkę masła.
7. Całość solimy, pieprzymy i trzymamy na wolnym ogniu aż śmietana zacznie trochę gęstnieć.
8. Dodajemy posiekaną pietruszkę i sos jest gotowy.
9. Na talerz nakładamy ugotowany makaron.
10. Całość polewamy sosem, dekorujemy krewetkami i gotowe.


S M A C Z N E G O ! ! ! 



niedziela, 22 lipca 2012

Naleśniki ze szpinakiem i łososiem

Ostatnio pytałem Was na Facebook co byście chcieli zobaczyć tym razem na blogu. Koleżanka Diana zażyczyła sobie coś ze szpinakiem, więc proszę bardzo;) Tym razem fajny przepis na naleśniki ze szpinakiem i łososiem. Tak przyrządzony farsz ze szpinaku również świetnie nadaje się do pierogów, więc miałem dylemat naleśniki czy pierogi, no ale jak widać wygrały naleśniki. Diana prośba - jak wypróbujesz to proszę napisz w komentarzu wrażenia.
Składniki:
Farsz Szpinak:

3/4 kostki sera typu feta
0,5 dużej cebuli
1 opakowanie mrożonego szpinaku
4-5 ząbków czosnku
łyżka masła, olej do smażenia

Dodatkowo do farszu:
1 opakowanie serka z ziołami
1 opakowanie łososia wędzonego
Naleśniki:
Robimy z tego przepisu, lub Waszego ulubionego, ale zamiast pietruszki dodajemy trochę szpinaku do ciasta.
Sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
3-4 ząbki czosnku
szczypta soli i łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Szpinak:

1. Do garnka wrzucamy łyżkę masła i podlewamy trochę olejem.
2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do zarumienienia na rozgrzanym tłuszczu.
3. Gdy cebula się zarumieni dorzucamy rozmrożony szpinak.
4. Chwilę dusimy, następnie dorzucamy 3/4 kostki sera typu feta pokrojonego w kostkę.
5. Wyciskamy czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem.
6. Gdy ser się roztopi jeszcze przez chwilę trzymamy na mały ogniu i możemy przełożyć całość do miseczki. Jeżeli jest zbyt rzadkie, ja dodaję odrobinę bułki tartej.

Sos czosnkowy na szybko:
1. Majonez i jogurt naturalny wkładamy do naczynia.
2. Wyciskamy czosnek i wszystko dokładnie miksujemy.
3. Dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę cukru i mieszamy. Do ostrości można dodać trochę papryki ostrej.

Naleśniki:
1. Przygotowujemy naleśniki z ulubionego lub tego przepisu. Zamiast pietruszki można dodać szpinaku do ciasta - wtedy będzie miało zielonkawy kolor.
2. Kładziemy naleśnika na płaskiej powierzchni.
3. Smarujemy serkiem z ziołami.
4. Na to nakładamy nasz przygotowany szpinak.
5. Na całość układamy na środku wędzonego łososia.
6. Naleśniki zwijamy w rulonik i gotowe.
7. Jeżeli macie gości polecam pokroić w mniejsze kawałeczki jak na zdjęciu, bardzo fajnie się prezentują.
8. Całość polewamy sosem czosnkowym.
S M A C Z N E G O !!!







piątek, 13 lipca 2012

Krewetki

Ale ten czas ucieka:) Dawno nic nie było na blogu z racji tego, że trochę ostatnio pracuję, ale dziś coś specjalnego o co ktoś szczególny mnie poprosił:) Przepyszne krewetki. Pewno sporo osób nie lubi krewetek, a może i dużo osób nie próbowało, ale uwierzcie mi, jeżeli są dobrze zrobione to powinny każdemu prawie zasmakować. Niestety trochę krewetki kosztują, no ale raz na jakiś czas podane do kolacji zrobią na pewno wrażenie.


Składniki:
Krewetki (ile kto ma ochotę zjeść)
Pietruszka zielona
Czosnek (w zależności od upodobań, ja dałem 4 większe ząbki)
Masło i oliwa do smażenia
Cytryna
Przyprawy: Chili, Papryka ostra, sól, pieprz,

Przygotowanie:
1. Mrożone krewetki wrzucamy do ciepłej wody, aby się rozmroziły.
2. Osuszamy je przy pomocy ręczników papierowych.
3. Na patelni grillowej roztapiamy masło i dodajemy odrobinę oliwy, aby masło się nie przypaliło.
4. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy krewetki, trochę podsmażamy, cały czas mieszając.
5. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
6. Dodajemy wszystkie przyprawy - chili, papryka, sól, pieprz.
7. Skrapiamy całość sokiem z cytryny
8. Następnie do całości dodajemy posiekaną pietruszkę.
9. Całość jeszcze chwilkę smażymy a następnie podajemy gotowe danie.

S M A C Z N E G O ! ! !



środa, 4 lipca 2012

Koktajl malinowo-miętowy

Ehh i kolejne duże biuro podróży upadło... Co tu dużo gadać... szkoda, bo nie miałem z nimi nigdy problemów. Tak dla osłody dla wszystkich kolejny koktajl na ciepłe wakacyjne dni. Orzeźwiający malinowo miętowy koktajl.






Składniki:
250 g malin
0,4 l kefiru/maślanki
5 listków mięty
4 łyżeczki cukru



Przygotowanie:
1. Maliny myjemy i wrzucamy do blendera.
2. Dodajemy miętę.
3. Dolewamy kefir/maślankę.
4. Dosypujemy cukier.
5. Wszystko dokładnie miksujemy i przelewamy do szklanki.
6. Aby uzyskać efekt 2 kolorowy można na koniec jeszcze zmiksować samych malin i dolać do koktajlu delikatnie mieszając.
S M A C Z N E G O ! ! !


poniedziałek, 2 lipca 2012

Kruche babeczki z malinami

Prosty, a jakże znakomity i pyszny przepis na babeczki kruche z malinami. Pomysł wyszedł zupełnie przypadkowo, podczas poszukiwania jakiejś inspiracji na deser, znalazłem jakiś przepis ale w sumie całkowicie go zmodyfikowałem i oto co powstało:) Wygląda przepysznie a smakuje jeszcze lepiej.
Tak się ostatnio zastanawiam czy ktoś w ogóle czyta tego bloga? czy ktoś już wykorzystał jakiś przepis? Żadnych komentarzy więc mam prośbę, czy możecie zostawić ślad po sobie? :)


Składniki:

3 szklanki mąki
1 kostka masła
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru do ciasta
1 budyń waniliowy
0,5 l mleka
2 opakowania malin (ok 0,5 kg)
kilka listków mięty
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Zagniatamy ciasto kruche dokładnie jak w przepisie TUTAJ.
2. Gotowe ciasto wrzucamy na pół godz. do lodówki
3. Budyń robimy wg. przepisu na opakowaniu, ale zalecam dodać troszkę więcej cukru.
4. Gotowy budyń wsadzamy do lodówki aby zastygł.
5. Wyjmujemy ciasto z lodówki i robimy małe kulki, następnie je rozgniatamy i wykładamy do foremek(ja użyłem papierków do mufinek - też świetnie się nadają).
6. Spód nakłuwamy widelcem.
7. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i wkładamy na ok 15-20 min foremki z ciastem.
8. Jak ciasto się zarumieni wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
9. Jak ciasto wystygnie, wyciągamy z lodówki budyń i rozprowadzamy na ciasto. (ja użyłem wyciskacza kremu)
10. Następnie na budyń układamy maliny, listek mięty do dekoracji i posypujemy cukrem pudrem.

 S M A C Z N E G O ! ! ! 

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...