HRS

czwartek, 24 kwietnia 2014

Krem z cukinii

Przyszedł czas na kolejną pyszną zupkę na blogu. Zupę robiła Ania i jak na taką prostą zupkę była rewelacyjna. W połączeniu z tagliatelle z cukinii smak był niesamowity. Polecam wszystkim smaczną i wiosenną zupę krem z cukinii.

sobota, 19 kwietnia 2014

Babka wielkanocna, która zawsze się udaje

Jaj przepięknie malowanych, Świąt wesołych, roześmianych, W poniedziałek kubeł wody, Szczęścia, zdrowia oraz zgody Życzy

GotujeBoChce


Wraz z życzeniami świątecznymi przepis na przepyszną babkę, która zawsze wychodzi.

wtorek, 15 kwietnia 2014

Polędwiczka opasana szynką szwarcwaldzką marynowana w rozmarynie na puree z zielonego groszku

Delikatne mięsko z polędwiczek, dodatkowo opasane szynką szwarcwaldzką  na przepysznym puree z zielonego groszku. Czy można podać coś smaczniejszego?
Do polędwiczek zabierałem się od dłuższego czasu, ale jakoś nie mogłem się zebrać. W tv zobaczyłem dość fajny przepis u Okrasy - polędwiczki, ale zawijane w boczku. Zmodyfikowałem trochę składniki i wyszło rewelacyjne danie!












Składniki:
- polędwiczka wieprzowa 1 sztuka
- opakowanie szynki szwardzwalskiej
- świeży rozmaryn kilka gałązek
- czosnek ( 3 ząbki)
- zielony groszek 300 g
- marchewka 150 g
- ziemniaki 2 szt.
- łyżka masła
- sól ziołowa
- sól, pieprz ziarnisty

Przygotowanie:
1. Polędwiczkę myjemy, suszymy, dzielimy na 4 równe kawałki krojąc w poprzek włókien mięsa. Obieramy czosnek i kroimy go w drobną kosteczkę. Rozgniatamy w palcach rozmaryn, obkładamy nasze mięso i dodajemy odrobinę oliwy z oliwek oraz pieprz. Każdy stek owijamy w plaster szynki i na zakładce spinamy wykałaczką. Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.

2. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Kiedy ziemniaki będą dość miękkie dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez 4 minuty. Cedzimy, a następnie blendujemy za pomocą miksera na gładką masę. Dodajemy 1 łyżkę masła doprawiamy solą i pieprzem.
3. W międzyczasie w drugim garnku gotujemy marchewkę. Po odcedzeniu podsmażamy ją na łyżce masła.
4. Mięso smażymy po obu stronach, gdzie je kroiliśmy po 3 minuty z każdej strony, a następnie wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika (180°C) na ok. 10 minut. Polędwiczka powinna być delikatnie różowa w środku i soczysta tym samym.
5. Czas na dekorację na talerzu. Na środek serwujemy ciepłe puree z groszku na nim kawałki polędwiczki. 
Tuż obok dania rozlewamy sos pozostały z pieczenia polędwiczek. Dekorujemy glazurowaną marchewką. 
S M A C Z N E G O ! ! !


piątek, 11 kwietnia 2014

Carpaccio z buraków

Carpaccio kojarzy nam się bardziej z pysznym, doskonałej jakości mięskiem. Okazuje się, że może je stworzyć także z buraków. Pierwszy raz zobaczyłem przepis u kuzynki na blogu i jakoś od tamtej pory bardzo często przewijał mi się ten przepis na różnych blogach. Stwierdziłem, że czas spróbować samemu. Jakoś zachwytów u mnie nie było, ale zawsze to coś nowego.


środa, 9 kwietnia 2014

Zapiekany kogel-mogel z malinami

Czy mieliście już okazję spróbować nowej kawy Jacobs Crema Gold z delikatną pianką? Jeżeli nie to polecam.
A co do kawy? Do kawy polecam delikatny jak pianka - kogel-mogel z malinami. Coś bardzo prostego, szybkiego w przygotowaniu, a za razem zaskakującego i rozpływającego się w ustach.
Doskonały deser komponujący się z kawą, przy którym możemy cofnąć się w czasie do swojego dzieciństwa. Czy potrzeba czegoś więcej dla chwili przyjemności i szczęścia?


sobota, 5 kwietnia 2014

Sałatka z wątróbką i sosem malinowo-balsamicznym

Czasem ciężko znaleźć dobry lokal, a tym bardziej ciężko coś dobrego zjeść. Podczas pobytu jakiś czas temu na basenach termalnych wybraliśmy się do karczmy na romantyczną kolację. Zamówiliśmy sobie jedzonko i zaczęliśmy przeglądać kartę w poszukiwaniu inspiracji na kolejną potrawę na bloga. Jedną z tych inspiracji była własnie sałatka z wątróbką i sosem malinowym. Ta pozycja w menu bardzo wpadła nam w oko i stwierdziliśmy, że trzeba to zrobić. I tak od pomysłu do realizacji. Jeżeli ktoś lubi wątróbkę, to ta sałatka powinna być skosztowana i przygotowana. Coraz częściej można znaleźć już świeże maliny w sklepach, ale nadają się również mrożone.




środa, 2 kwietnia 2014

Zupa kalafiorowa

Za oknem piękna wiosna, kwitną kwiaty, drzewa, słońce świecie więc i nasz organizm zaczyna domagać się nowalijek. W sklepach i na targach co raz więcej świeżych i młodych warzyw, więc i na blogu nie mogło zabraknąć zupki ze świeżego kalafiora.



Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...