HRS

sobota, 29 czerwca 2013

Festiwal kulinarny "Zapomniane Smaki" Łeba 28-30.06.2013

W dniu 28.06 rozpoczął się na Skwerze Rybaka festiwal "Zapomniane Smaki". Mnie, jako blogera kulinarnego z Łeby nie mogło zabraknąć na tym festiwalu.
Kilka stoisk z produktami spożywczymi, kilka stoisk z dekoracjami i starociami oraz trochę kręcących się miejscowych i turystów.
Festiwale kulinarne w Łebie już bywały, a jeden tradycyjnie odbywa się od wielu lat w grudniu "Festiwal Pomuchla"
Paru producentów widziałem już wcześniej właśnie na Pomuchlu i nawet pisałem o musztardzie z jabłek.

czwartek, 27 czerwca 2013

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem

Co prawda, znów korzystałem z gotowego ciasta francuskiego, tylko i wyłącznie dlatego, że zostało mi od koszyczków, ale się zawziąłem i następnym razem jak znajdę trochę więcej czasu, sam przygotuję ciasto francuskie.
Tym razem przepyszne rogaliki z dżemem, które wymagają od nas 5 min roboty.

wtorek, 25 czerwca 2013

Panna Cotta

Italia w gębie czyli czas na panna cotte. Nieziemski włoski deser, którego sekretem jest gotowana śmietanka. Podawana z musem i owocami zadowoli każdego bo jest kremowa i pyszna. Polecam.

poniedziałek, 24 czerwca 2013

8 powodów, dla których warto podróżować z BlaBlaCar

Jako, że blog jest nie tylko o gotowaniu, ale także o podróżach, a wpisu z tej kategorii dawno nie było, to nadrabiam zaległości.
Tym razem może nie tyle co o samym zwiedzaniu, a sposobie na przemieszczanie się.
Sam jakiś czas temu przypadkiem odkryłem coś takiego jak blablacar. Bardzo mocno się promują, więc zapewne nie jeden z Was miał możliwość zobaczenia tego portalu.

niedziela, 23 czerwca 2013

piątek, 21 czerwca 2013

Sałatka z zapiekanym camembert i roszponką


Zdrowe i smaczne tak powinno wyglądać idealne śniadanie. Dziś prezentujemy jak w prosty sposób to zrobić. Powiem Wam że nie jestem fanką serów, ale ten idealnie pasuje do wszystkiego. Smak roszponki, rozpływającego sera …. i początek dnia staje się piękniejszy :)


środa, 19 czerwca 2013

Tarta z kurkami i szynką parmeńską

Kocham kurki ! A w tarcie jestem niezmiernie zakochana od lat !
Dziś zaprezentuję idealne połączenie smaków grzybów razem z szynką parmeńską. Podawać możemy zarówno na zimno jak i na ciepło. Doskonała na każdą okazję ;)

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Jaja faszerowane z łososiem

Oglądacie pewno programy kulinarne. Jeden z moich ulubionych to Ugotowani. Ostatnio właśnie Pani Małgorzata w ugotowanych robiła "Niespodziankę w królewskiej szacie". Właśnie ten przepis przypadł mi bardzo do gustu i postanowiłem go zrobić na bloga. Przyznacie, że wygląda wyśmienicie, a smakuje równie dobrze.

piątek, 14 czerwca 2013

Makaron z truskawkami

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, więc trzeba korzystać ile się da!
Tym razem obiad na słodko - czyli makaron z truskawkami.
Nie przepadam za obiadami na słodko ale to jest chyba jeden z dwóch wyjątków (parowce), które zjem ze smakiem.

czwartek, 13 czerwca 2013

Cykl kulinarny - GDZIE ZJEŚĆ

Zwracam się do Was, moich, w sumie naszych czytelników, z zapytaniem co powiecie na nowy cykl na blogu - "Gdzie zjeść"?

Zapewne każdy widział zakładki na blogu np. http://gotujebochce.blogspot.com/p/moje-podroze.html i wzorem tych zakładek chciałem dodać kolejną.

Na pierwszy ogień poszłaby Łeba - jako miejsce mojego zamieszkania, a zapewne wielu z Was wybiera się na wakacje do naszej mieściny;)

Zamierzam wzorem posta http://gotujebochce.blogspot.com/2012/08/jedzenie-w-ebie-czyli-co-gdzie-jesc.html  
zrobić cykl relacji z restauracji i przyznawać wg. mojego uznania oceny za całokształt i za dania.

Czy podoba Wam się taki pomysł?

środa, 12 czerwca 2013

Chłodnik litewski

W tak ciepły dzień jak dziś nie ma nic lepszego jak podawana na zimno zupa. W sklepach pojawiła się świeża botwinka w związku z tym żal było mi tego nie wykorzystać. Dzisiejszy przepis zupełnie w wersji klasycznej razem z rzodkiewką i ogórkiem, które dodają orzeźwienia.  Polecam szczególnie na falę upałów, które zapowiadają w tym tygodniu :)

poniedziałek, 10 czerwca 2013

sobota, 8 czerwca 2013

Koszyczki faszerowane kurczakiem i pieczarkami.

Z cyklu moje wieczorne gotowanie, dziś idealna przekąska na kolację.
Uwielbiam ciasto francuskie i odkryłam jego nietypowe, ale bardzo efektowne zastosowanie z którym koniecznie musiałam się podzielić. Podziwiam osoby, które ciasto robią sami ja kupiłam gotowe, bo dzięki temu zaoszczędziłam masę czasu. Koszyczki są chrupiące świetnie się prezentują a przede wszystkim rewelacyjnie smakują. Polecam !

czwartek, 6 czerwca 2013

Placuszki jogurtowe z truskawkami

Zachciało mi się dziś słodkiego. Wchodzę na FB a tam Kwestia Smaku dodała placki jogurtowe z truskawkami. W sumie wszystkie składniki prócz truskawek miałem w domu, wiec wsiadłem tylko w samochód, do warzywniaka i czas do roboty. Phi w sumie żadna to robota, bo zabawy z ciastem 2 minuty, potem smażenie i gotowe. Placki są przepyszne!

wtorek, 4 czerwca 2013

Kotlety rybne ze świeżego dorsza

Jakoś 2 tyg. temu w kuchennych rewolucjach pojawiły się kotlety rybne. Przypomniałem sobie jak dawno ich nie jadłem, wiec naszła mnie ochota na zrobienie ich samemu. Trochę czekania na świeżego dorsza prosto z morza się opłaciło. Swoją drogą, jak będziecie w Łebie i będziecie mieli ochotę zakupić świeżą rybę, szukajcie kutrów - "Świeże rybki od Pająka".






Składniki:
- kilka filetów dorsza
- 1 marchewka
- 0,5 pietruszki w korzeniu
- 20 dkg boczku świeżego
- 1 bułka
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebule dymki
- pietruszka zielona
- bułka tarta do panierki
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Rybę dokładnie myjemy i ściągamy skórę. Staramy się też jak najdokładniej wybrać wszystkie wyczuwalne ości.
2. Bułkę namaczamy w mleku.
3. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę dymkę.
4. Do maszynki wrzucamy przygotowaną rybę, boczek, marchewkę, podsmażoną i ostudzoną cebulę, pietruszkę w korzeniu, kilka liści zielonej pietruszki oraz odsączoną bułkę.
5. Do mięsa dodajemy jajka i przyprawiamy do smaku.
6. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy.
7. Z przygotowanego mięsa formujemy kotleciki tak jak na normalne kotlety mielone i obtaczamy w bułce tartej.
8. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy przygotowane kotlety.
9. Smażymy równo z obu stron i po usmażeniu wkładamy na chwilę do jakiegoś naczynia z przykryciem, aby kotlety "doszły".

S M A C Z N E G O ! ! ! 




poniedziałek, 3 czerwca 2013

Owocowe shoty

Rewelacyjna propozycja, która z pewnością spotka się z uznaniem wszystkich miłośników koktajli.
Od dawna chodził za mną pomysł na coś innego i tak powstały słodkie, jogurtowe owocowe shoty. Przepis oczywiście śmiesznie prosty jego przygotowanie trwa mniej niż 15 min.
W swoje urodziny wypróbowałam wersje z alkoholem i były mega :) POLECAM 



Składniki:
- Jogurt naturalny
Owoce:
- truskawki
- kiwi, zielone winogrona
- borówki,
- czerwone winogrona,
- brzoskwinie, morele, cytryna

Przygotowanie.
1. Owoce myjemy i miksujemy.
2. Miksujemy tak jak podane są w spisie składników.
3. Każdy „zaprawiamy” wg uznania jogurtem. 4. Rozlewamy do kieliszków. Dekorujemy owocami i listkiem mięty.
S M A C Z N E G O ! ! ! 









sobota, 1 czerwca 2013

Mango lassi

Podczas kiedy nasze zdjęcie z siatkami stonki, laczkami kubota i białymi skarpetkami krąży po wszystkich demotywatorach, kwejkach, wiochach i innych tego typu portalach przyszedł czas na wspomnienie codziennego napoju pitego podczas pobytu w Indiach - mango lassi.







Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 0,5 cytryny
- 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:
1. Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera.
2. Dodajemy sok z cytryny, miód, jogurt naturalny i wszystko dokładnie blendujemy.
3. Dekorujemy miętą i podajemy.


Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...