piątek, 27 grudnia 2013
poniedziałek, 23 grudnia 2013
niedziela, 22 grudnia 2013
Pierniczki Dr. Oetker
Święta się zbliżają wielkimi krokami, pierniczki już raz u nas na blogu już się pojawiły, co nie znaczy, że znów nie mogą.
Ostatnimi czasy byłem na warsztatach fotograficzno kulinarnych i od jednego ze sponsorów Dr. Oetkera dostałem karton wypełniony po brzegi różnymi produktami do dekoracji ciast i pierników, oraz znajdowało się w nim opakowanie pierniczków. Wystarczyło dodać masło i jajko, wymieszać i gotowe. Na opakowaniu widnieje napis, że z tego ciasta można zrobić ok 60 szt. Może, gdyby to były mikroskopijne sztuki, wielkości dołączonej foremki, to tyle sztuk by wyszło. W rzeczywistości jest znacznie mniej, ale jeżeli chciałem się pobawić w dekorowanie pierniczków z chrześnicą, nic innego mi nie było potrzebne.
Ostatnimi czasy byłem na warsztatach fotograficzno kulinarnych i od jednego ze sponsorów Dr. Oetkera dostałem karton wypełniony po brzegi różnymi produktami do dekoracji ciast i pierników, oraz znajdowało się w nim opakowanie pierniczków. Wystarczyło dodać masło i jajko, wymieszać i gotowe. Na opakowaniu widnieje napis, że z tego ciasta można zrobić ok 60 szt. Może, gdyby to były mikroskopijne sztuki, wielkości dołączonej foremki, to tyle sztuk by wyszło. W rzeczywistości jest znacznie mniej, ale jeżeli chciałem się pobawić w dekorowanie pierniczków z chrześnicą, nic innego mi nie było potrzebne.
piątek, 20 grudnia 2013
Sałatka jarzynowa inaczej
Co to by były za święta bez
uwielbianej przez polaków sałatki jarzynowej. Podstawowy przepis na nią znajdziecie u nas na blogu.Wigilia jest wyjątkowym
dniem, dlatego też zaproponuje Wam jak podać ją w niecodzienny sposób. Wygląda zdecydowanie atrakcyjniej i świetnie komponuje się na uroczystym wigilijnym stole.
czwartek, 19 grudnia 2013
Relacja z warsztatów kulinarnych z Kingą Paruzel
Co to były za Mikołajki! Chyba jedne z piękniejszych w moim życiu. Zaczęło się od przepięknego poranku i pobudki, następnie zegar zbliżał się do godziny 14 i było trzeba udać się do studia CookUp na warsztaty, które wygrałem w konkursie Dr. Oetkera i Olympusa. Warsztaty prowadziła finalistka I edycji Master Chef - Kinga Paruzel oraz część fotograficzną - Jakub Kaźmierczyk.
Same warsztaty były podzielone na dwie części, które się ze sobą przeplatały.
Same warsztaty były podzielone na dwie części, które się ze sobą przeplatały.
środa, 18 grudnia 2013
Handmade prezent świąteczny
Zrób sam świąteczny prezent !
Dziś chciałabym Wam pokazać jak łatwo zrobić coś dla bliskich właściwie z niczego. Wykorzystuje tu pudełeczko, które zostało mi po czekoladkach, kokardę z taśmy na choinkę, sianko oraz piernik na którego przepis znajdzie w poprzednim poście.
Kombinacji jest mnóstwo na pierniczkach możecie z pisaków cukrowych dr. Oetkera napisać dowolną dedykację :) Mam nadzieję, że się spodoba.
Dziś chciałabym Wam pokazać jak łatwo zrobić coś dla bliskich właściwie z niczego. Wykorzystuje tu pudełeczko, które zostało mi po czekoladkach, kokardę z taśmy na choinkę, sianko oraz piernik na którego przepis znajdzie w poprzednim poście.
Kombinacji jest mnóstwo na pierniczkach możecie z pisaków cukrowych dr. Oetkera napisać dowolną dedykację :) Mam nadzieję, że się spodoba.
wtorek, 17 grudnia 2013
Pierniczki świąteczne
Na Wigilię córki do szkoły powstały moje pierwsze pierniczki. Co do moich spostrzeżeń warto dodać podwójną ilość cukru oraz przypraw korzennych są bardziej aromatyczne i słodsze. Znikły w ciągu 15 min co świadczy o tym, że były pyszne.
poniedziałek, 16 grudnia 2013
Gorąca czekolada z chilli
Jak to możliwe? Dzięki bardzo dużej zawartości flawonoidów. Te związki chemiczne obecne w ziarnie kakaowca, chronią przed nowotworami i wspomagają układ odpornościowy. Jednocześnie zapobiegają też chorobom układu krążenia.
Co
prawda, o zaletach tego smakołyku naukowcy donosili już wielokrotnie,
ale zwykle zastrzegali też, żeby nie jeść go zbyt dużo, bowiem grozi to
przytyciem. To niestety smutna prawda, ale najwidoczniej czekolada sercu
służy. Jak to możliwe? Dzięki bardzo dużej zawartości flawonoidów. Te
związki chemiczne obecne w ziarnie kakowca, chronią przed nowotworami i
wspomagają układ odpornościowy. Jednocześnie zapobiegają też chorobom
układu krążenia. I to skutecznie - częste jedzenie czekolady obniża
ryzyko chorób serca aż o 1/3.
Jednak
nie wszystko co smaczne, musi być szkodliwe. Okazuje się, że jedzenie
sporych ilości czekolady poprawia zdrowie naszego serca.
Jednak
nie wszystko co smaczne, musi być szkodliwe. Okazuje się, że jedzenie
sporych ilości czekolady poprawia zdrowie naszego serca.
Dbając o serduszko troszkę w inny sposób chcę dodać, że smak chili w połączeniu z czekolada tworzy wybuchową mieszankę... to doskonały afrodyzjak. Zatem nie namawiam, ale zachęcam do wypicia we dwoje.niedziela, 15 grudnia 2013
Restauracja Gruzińska - Gaumarjos
Źródło: http://www.gaumarjos.pl/ |
Gupta |
Od razu rzuca się w oczy szyld Gaumarjos.
Po przetłumaczeniu znaczy „Życzę Ci zwycięstwa”. Troszkę się martwiliśmy, że bez zrobienia rezerwacji nasz cały plan pójdzie na marne, jednak zarezerwowanie stolika nie było wymagane.
Chinkali |
Karta menu niezbyt okazała. Kilka wypunktowanych dań, ale to zdecydowany + w nadziei, że wszystko co w niej się znajduje będzie świeże.
Na pierwszy ogień zamówiliśmy „Guptę”( cena 15 zł) czyli
zupę z klopsikami w sosie pomidorowym przyprawioną gruzińskimi przyprawami i
obsypaną kolendrą. Wygląd pomidorowej z ryżem, natomiast w smaku dość pikantna, z dodatkiem przypraw gruzińskich, co szczerze mi smakowało bardzo.
Na danie główne wybraliśmy
najbardziej typowe pierożki gruzińskie „ chinkali "( cena 20 zł - 4 sztuki).
Sakiewki z ciasta pierogowego skrywają wewnątrz mięsny farsz
zatopiony w aromatycznym rosołku. Bulion bierze się z surowego mięsa oraz kolendry,
którym nadziewa się to danie. Mięso podczas gotowania uwalnia naturalne soki,
które zamieniają w rosołek. Soczyste, mięso bardzo
aromatyczne ale i bardzo ciężkostrawne. Z
tego co się później się dowiedziałam, aby je „prawidłowo” skonsumować należy
złapać za „cycek” nadgryźć, wypić sączącą się zupę ze środka i zakończyć
zjedzeniem pozostałej reszty. Nikt na miejscu nas nie instruował
więc zjedliśmy normalnie ;)
Całość oceniamy na 4/5 i spokojnie możecie się tam wybrać.
Całość oceniamy na 4/5 i spokojnie możecie się tam wybrać.
piątek, 13 grudnia 2013
Kopertki z ciasta francuskiego z jabłkami
Dziś kolejny pomysł na to, jak szybko i smacznie można wykorzystać ciasto francuskie. Wystarczy nam jedno opakowanie takiego ciasta, do tego farsz z ugotowanych jabłek i przepyszne koperki z ciasta francuskiego z jabłkami mamy gotowe. Roboty przy nich nie za dużo, a w smaku i w wyglądzie są rewelacyjne.
środa, 11 grudnia 2013
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami
Lubicie zapiekanki ?? Ja uwielbiam pod każdą postacią. Dziś taki obiad na szybko bo pracy jak zwykle jestem zabiegana również. Zapiekanka bardzo prosta sycąca i wiejska za sprawą boczku i kiełbasy. Pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje i musicie mi wierzyć a na 100% wypróbować.
poniedziałek, 9 grudnia 2013
Pikantne oliwki ziołowo-czosnkowe
Kiedyś bardzo nie lubiłem oliwek. Zmieniło się to pewnego razu, kiedy odwiedziłem kuzynkę i poczęstowała mnie swoimi oliwkami. Przepis pochodzi właśnie z jej bloga. Oliwki w tej zalewie, kiedy przejdą smakiem są przepyszne. Spróbujcie zrobić je chociaż raz, a pokochacie ich smak
sobota, 7 grudnia 2013
Kurczak po generalsku
Lubicie kurczaka z rożna? Bo ja uwielbiam. Zachciało mi się niedawno coś podobnego, ale stworzonego w domowych warunkach bez rożna. Znalazłem fajny przepis na "kurczaka po generalsku" i postanowiłem go zrobić na niedzielny obiad. Sam kurczak wyszedł rewelacyjny, soczysty, a warzywa razem z nim robione to dosłownie "niebo w gębie". Babcia opowiadała, że kiedyś właśnie tak robiło się takie danie, tylko kurczaka nie nadziewało się na butelkę, a kładziono bezpośrednio na warzywa, aby one przeszły sokami z kurczaka.
czwartek, 5 grudnia 2013
wtorek, 3 grudnia 2013
Makaron Smażony z Kurczakiem i Warzywami
Kuchnia orientalna jest jedną z moich ulubionych. Makaron noodle świetnie komponuje się z każdym daniem z woka, a sam makaron z kurczakiem to po prostu klasyka. Polecam na bardzo szybki i smaczny obiad.
poniedziałek, 2 grudnia 2013
Nasze małe sukcesy i wyróżnienia!
Ostatnimi czasy mamy trochę szczęścia i chcemy się z Wami podzielić. Braliśmy udział w konkursie organizowanym przez Olympus i Dr. Oetker. Konkurs nosił nazwę Kreatywne Babki. Wysłaliśmy zgłoszenie z naszą babeczką - ciasteczkowym potworem.
Dzięki tym babeczkom, zostaliśmy wybrani przez jury jako jedna z osiemnastu osób, które wezmą udział w warsztatach kulinarno-fotograficznych prowadzonych przez finalistkę pierwszej edycji Masterchefa - Kingę Paruzel. Warsztaty odbywają się 6 grudnia i udział w nich weźmie Kamil, więc na pewno będzie obszerna fotorelacja:)
Kolejnym naszym małym sukcesem jest wyróżnienie na popularnym portalu DoradcaSmaku.pl. Zostaliśmy wybrani jako:
"DORADCĄ ROBERTA SOWY zostaje natomiast:
Gotuje bo chcę
Za ciekawe pomysły oraz przysłowiową kropkę nad „i”, czyli dbanie o dekorację swoich potraw otrzymuje, oprócz 'papryczkowego wyróżnienia' specjalny upominek. Zachęcamy do dalszego dodawania przepisów i życzymy kolejnych sukcesów :)."
A cała dobra passa zaczęła się od jajek na Halloween.
"Jak to mówią: NIESPODZIEWANA NIESPODZIANKA
Poza nagrodami głównymi postanowiliśmy przyznać także wyróżnienia. Za prostotę, pomysłowość i zdumiewający efekt, nagrody niespodzianki otrzymują przepisy:
Jaja z pająkami
Czekamy jeszcze na rozwiązanie jednego konkursu, więc trzymajcie za nas kciuki!
Cieszymy się ogromnie i to jest również Wasza zasługa, bo to Wasze komentarze i Wasze odwiedziny motywują nas do dalszego działania!
DZIĘKUJEMY!
Dzięki tym babeczkom, zostaliśmy wybrani przez jury jako jedna z osiemnastu osób, które wezmą udział w warsztatach kulinarno-fotograficznych prowadzonych przez finalistkę pierwszej edycji Masterchefa - Kingę Paruzel. Warsztaty odbywają się 6 grudnia i udział w nich weźmie Kamil, więc na pewno będzie obszerna fotorelacja:)
Kolejnym naszym małym sukcesem jest wyróżnienie na popularnym portalu DoradcaSmaku.pl. Zostaliśmy wybrani jako:
"DORADCĄ ROBERTA SOWY zostaje natomiast:
Gotuje bo chcę
Za ciekawe pomysły oraz przysłowiową kropkę nad „i”, czyli dbanie o dekorację swoich potraw otrzymuje, oprócz 'papryczkowego wyróżnienia' specjalny upominek. Zachęcamy do dalszego dodawania przepisów i życzymy kolejnych sukcesów :)."
A cała dobra passa zaczęła się od jajek na Halloween.
"Jak to mówią: NIESPODZIEWANA NIESPODZIANKA
Poza nagrodami głównymi postanowiliśmy przyznać także wyróżnienia. Za prostotę, pomysłowość i zdumiewający efekt, nagrody niespodzianki otrzymują przepisy:
Jaja z pająkami
Czekamy jeszcze na rozwiązanie jednego konkursu, więc trzymajcie za nas kciuki!
Cieszymy się ogromnie i to jest również Wasza zasługa, bo to Wasze komentarze i Wasze odwiedziny motywują nas do dalszego działania!
DZIĘKUJEMY!
niedziela, 1 grudnia 2013
Ciasto zebra
Dziś jeden z moich ulubionych przepisów z dzieciństwa ciasto zebra. Mama robiła je zawsze w niedziele bo było proste szybkie i bardzo smaczne. Wyglądem pozytywnie wyróżnia się wśród innych ciast. Jest bardzo efektowne: po przekrojeniu
zachwyca pięknymi, czarno-białymi paskami przypominającymi paski zebry. Moja córka była zachwycona !!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)