HRS

czwartek, 27 czerwca 2013

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem

Co prawda, znów korzystałem z gotowego ciasta francuskiego, tylko i wyłącznie dlatego, że zostało mi od koszyczków, ale się zawziąłem i następnym razem jak znajdę trochę więcej czasu, sam przygotuję ciasto francuskie.
Tym razem przepyszne rogaliki z dżemem, które wymagają od nas 5 min roboty.








Składniki:
- ciasto francuskie
- dżem (wedle uznania)
- żółtko
- cukier puder do posypania








Przygotowanie.
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na połowę, następnie robimy trójkąty.
3. Na każdy kawałek od szerszej strony kładziemy ulubiony dżem.
4. Zawijamy rogaliki tak jak na zdjęciu - od szerszej strony do węższej.





5. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy gotowe rogaliki, lekko przygniatając rogi i formując księżyce.
6. Smarujemy z wierzchu żółtkiem, aby nabrały złotego koloru.
7. Wkładamy na 20 min do piekarnika, następnie wykładamy do naczynia i posypujemy cukrem pudrem.

S M A C Z N E G O ! ! ! 




27 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie! Sama już parę razy podchodziłam do podobnych rogalków z tym że zawsze próbowałam je robić z kruchego ciasta i zawsze ponosiłam fiask. Gotowe ciasto francuskie to rozwiązanie dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Wyglądają tak, że mam ochotę się na nie rzucić. Już nie mówiąc o tym, jak działa na mnie wspomnienie ich smaku, bo sama też je czasem robię :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Samodzielne wykonanie ciasta francuskiego to mistrzostwo świata, ale mnie przeraża czas oczekiwania w stosunku do czasu, w jakim zniknie ostateczny wyrób (np. takie pyszne rogaliczki) z tego ciasta przygotowany i dlatego chętnie korzystam z gotowej, sklepowej wersji...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, ten czas oczekiwania i robienia tego ciasta. Ja jeszcze nie podjąłem tego wyzwania, ale jak znajdę chwilę czasu to na pewno spróbuje :)

      Usuń
  4. Polecam rogaliki z konfiturą wiśniową i budyniem śmietankowym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, pozwoliłam sobie opublikowac jedno ze zdjęc, oraz przepis, zostawiłam oczywiście odnośnik do bloga Waszego :) Mam nadzieję, że się nie pogniewacie, zapraszam na konkurs , oraz bloga. Pozdrawiam
    Styl Bycia

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie mam zamiar zrobić takie rogaliki i mam nadzieję, że wyjdą mi tak samo dobrze jak te na zdjęciu. Pierwszy raz je będę robiła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To daj znać jak wyszły:) Te na zdjęciu to też moje za pierwszym razem ;)

      Usuń
  7. nic tylko biorę się do pracy... mniamm

    OdpowiedzUsuń
  8. Jutro wypróbuję przepis i zrobię z moją dwuletnią córeczką! Mam nadzieję, że będą przepyszne..Magda i Julka

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam ale wyszły mi brzydkie :P wo ogle sklejanie mi nie szło o.0

    OdpowiedzUsuń
  10. wyszły pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Cieszę się, że smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają świetnie! A ja uwielbiam ciasto franuskie<3 Muszę koniecznie to wybróbować na jakieś przyjęcie, nie jest dużo pracy (jeśli kupię gotowe ciasto), a efekt może być super:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zostalo ci ? jakis zart, od razu widac ze to nowa rolka ciasta francuskiego, nie udawaj takiej super kucharki,zeby samemu zrobic icasto francuskie trzeba sie niezle napracowac...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, no przecież jest napisane, że "korzystałem z gotowego ciasta francuskiego", nikt nie mówi, że je sam robił... A że zostało - może kupiono np. trzy rolki i jedna cała została :)

      Usuń
    2. Właśnie pieka się w piekarniku mam nadzieje ze wyjdą pyszne :) przepis super. Szybko prosto i przyjemnie. Przy małym dziecku ciasto francuskie gotowe to zbawienie.

      Usuń
    3. Właśnie pieka się w piekarniku mam nadzieje ze wyjdą pyszne :) przepis super. Szybko prosto i przyjemnie. Przy małym dziecku ciasto francuskie gotowe to zbawienie.

      Usuń
  14. były pycha ale nie tak dobrze wyglądały

    OdpowiedzUsuń
  15. Kocham takie przepisy. Pół godziny i przepyszne rogaliki. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  16. Rogaliki mi wyszły nieforemne więc robię trójkąty z dżemem... Bananowym :) tak tak... Wyrób mojej siostry :) a po smarowaniu żółtkiem posypka czekoladowa :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam i wyszły miodzio- zarówno z dżemem jak i czekoladą :D Pozdrawiam! Karolina

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...