Zimno szaro i ponuro. Pomyślałam o
gorącej czekoladzie ? Nie wiem czy wiecie, ale jedzenie sporej ilości tego smakołyku prócz nastroju poprawia również zdrowie naszego serca.
Jak to możliwe? Dzięki bardzo dużej zawartości flawonoidów. Te
związki chemiczne obecne w ziarnie kakaowca, chronią przed nowotworami i
wspomagają układ odpornościowy. Jednocześnie zapobiegają też chorobom układu
krążenia.
Co
prawda, o zaletach tego smakołyku naukowcy donosili już wielokrotnie,
ale zwykle zastrzegali też, żeby nie jeść go zbyt dużo, bowiem grozi to
przytyciem. To niestety smutna prawda, ale najwidoczniej czekolada sercu
służy. Jak to możliwe? Dzięki bardzo dużej zawartości flawonoidów. Te
związki chemiczne obecne w ziarnie kakowca, chronią przed nowotworami i
wspomagają układ odpornościowy. Jednocześnie zapobiegają też chorobom
układu krążenia. I to skutecznie - częste jedzenie czekolady obniża
ryzyko chorób serca aż o 1/3.
Jednak
nie wszystko co smaczne, musi być szkodliwe. Okazuje się, że jedzenie
sporych ilości czekolady poprawia zdrowie naszego serca.
Jednak
nie wszystko co smaczne, musi być szkodliwe. Okazuje się, że jedzenie
sporych ilości czekolady poprawia zdrowie naszego serca.
Dbając o serduszko troszkę w inny sposób chcę dodać, że smak chili w połączeniu z czekolada tworzy wybuchową mieszankę... to
doskonały afrodyzjak. Zatem nie namawiam, ale zachęcam do wypicia we dwoje.
Składniki:
-100g czekolady mlecznej
-50g czekolady gorzkiej
-pół szklanki mleka 3,2%
-pół szklanki śmietany
-papryka chilli
-cynamon
Przygotowanie:
1. Mleko i śmietanę wlewamy go garnuszka, dodajemy połamaną czekoladę i
podgrzewamy do momentu rozpuszczenia czekolady (uważać, aby czekolada
się nie zagotowała).
2. Przyprawiamy chili i cynamonem do smaku.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze