Kiedyś bardzo nie lubiłem oliwek. Zmieniło się to pewnego razu, kiedy odwiedziłem kuzynkę i poczęstowała mnie swoimi oliwkami. Przepis pochodzi właśnie z jej bloga. Oliwki w tej zalewie, kiedy przejdą smakiem są przepyszne. Spróbujcie zrobić je chociaż raz, a pokochacie ich smak
Składniki:
- Słoik zielonych oliwek
- oliwa z oliwek extra virgin
- 1 lub 2 papryczki chilli
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki suszonej bazylii (ja użyłem świeżych liści)
Przygotowanie:
1. Oliwki odsączamy z zalewy i przekładamy do większego słoika.
2. Z papryczki pozbywamy się nasion i drobno kroimy.
3. Czosnek i cebulę również drobno siekamy.
4. Do oliwek dokładamy wszystkie przygotowane składniki i zalewamy oliwą z oliwek.
5. Dokładnie mieszamy słoik i wstawiamy do lodówki na ok. tydzień, co jakiś czas potrząsając.
UWAGA! Zalewa kiedy będzie stał słoik w lodówce gęstnieje, ale to nic, wystarczy ją wyjąć na jakiś czas z lodówki i znów będzie oliwa rozpuszczona.
Składniki:
- Słoik zielonych oliwek
- oliwa z oliwek extra virgin
- 1 lub 2 papryczki chilli
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki suszonej bazylii (ja użyłem świeżych liści)
Przygotowanie:
1. Oliwki odsączamy z zalewy i przekładamy do większego słoika.
2. Z papryczki pozbywamy się nasion i drobno kroimy.
3. Czosnek i cebulę również drobno siekamy.
4. Do oliwek dokładamy wszystkie przygotowane składniki i zalewamy oliwą z oliwek.
5. Dokładnie mieszamy słoik i wstawiamy do lodówki na ok. tydzień, co jakiś czas potrząsając.
UWAGA! Zalewa kiedy będzie stał słoik w lodówce gęstnieje, ale to nic, wystarczy ją wyjąć na jakiś czas z lodówki i znów będzie oliwa rozpuszczona.
S M A C Z N E G O ! ! !
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńJa też kiedyś nie lubiłam oliwek i zmieniło dię to dopiero teraz. Z chęcią jem je jako przystawkę lub zwykłą przekąskę. Muszę wypróbować!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie! Dziś przepis na kurczaka w przepysznej marynacie!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)