HRS

piątek, 13 grudnia 2013

Kopertki z ciasta francuskiego z jabłkami

Dziś kolejny pomysł na to, jak szybko i smacznie można wykorzystać ciasto francuskie. Wystarczy nam jedno opakowanie takiego ciasta, do tego farsz z ugotowanych jabłek i przepyszne koperki z ciasta francuskiego z jabłkami mamy gotowe. Roboty przy nich nie za dużo, a w smaku i w wyglądzie są rewelacyjne.







Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- mus z ugotowanych jabłek z dodatkiem cukru
- cukier wanilinowy
- 1 jajko








Przygotowanie:
1. Ciasto wyciągamy z lodówki i kroimy je na kwadraciki. W zależności, jakie chcemy uzyskać ciastka można je podzielić na 6 lub np. na 15 kwadracików.
2. Na środek każdego kwadracika kładziemy farsz, posypujemy cukrem wanilinowym.
3. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wszystkie cztery boki kwadracików. Bierzemy teraz każdy róg ciasta i łączymy je razem po środku.
 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
5. Tak przygotowane kopertki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy całość z wierzchu jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 20-25 minut.
6. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i gotowe.

S M A C Z N E G O ! ! ! 


4 komentarze:

  1. Aż ślinka cieknie jak się na to patrzy, musimy w najbliższym czasie wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super jutro robię

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...