Składniki:
-ok. 1,5 kg ziemniaków
-500 g kiełbasy (część kiełbasy można podmienić na boczek)
-4 duże cebule
-3-4 ząbki czosnku
-1 czerwona papryka
-ok. 300 g pieczarek
-1/2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia
-1 duży kubek (ok. 350-400 g) kwaśnej, gęstej śmietany
-2 całe jajka
-ok. 200 g żółtego sera
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Uważamy aby ich nie rozgotować. Gdy wystygną kroimy w plastry i odkładamy do miseczki.
2. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę.
3. Cebulę i paprykę kroimy w większe kawałki.
4. Siekamy drobno czosnek.
5. Pieczarki kroimy w plasterki lub ósemki jak kto woli.
6.Rozgrzewam patelnię, dodajemy tłuszcz i na wrzucamy kiełbasę z boczkiem. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aż się delikatnie zrumieni. Wtedy dodajmy cebulę oraz drobno posiekany czosnek, paprykę i pieczarki. Co jakiś czas mieszając, smażę na dość ostrym ogniu, aż cebula się zeszkli, a pieczarki puszczą sok.
7. Przygotowujemy sos do zapiekanki. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i dodajmy starty na tarce o grubych oczkach żółty ser oraz zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy.
8. Rozgrzewam piekarnik do 200 st. C.
9. Naczynie smarujemy tłuszczem i dno wykładamy ziemniakami dość szczelnie, następnie tworzymy warstwę z farszu. Na nią znowu ziemniaki i warstwę farszu. Całość polewamy gotowym sosem.
10. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut, aż zapiekanka z wierzchu się zrumieni. Odstawiamy na 10-15 min do wystygnięcia i możemy jeść.
SMACZNEGO
Fajne oryginalne danie, podoba mi się. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne :) Mysle ze czesto bede robil taka zapiekanke :):)
OdpowiedzUsuń\
Przepis wydaje się być łatwym w realizacji. Z miłą chęcią wypróbuję. Z jakimi wędlinami robicie? Bo ja ufam wyrobom Kani.
OdpowiedzUsuńja ostatnio robilam wg domowego przepisu podobna zapiekanke. wtedy wpadl mi w reke boczek kani. wyszlo ok. a kielbase wrzucilam ta z biedronki. nie pamietam jak sie nazywala
OdpowiedzUsuńa co sadzicie o seriibez? bo ja chce zrobic z takim boczkiem ale nwm czy bedzie pasowac :/
OdpowiedzUsuńwłaśnie ją jem... wyszła pyszna
OdpowiedzUsuńZ hiszpanska Chorizo zamiast kielbasy jest super
OdpowiedzUsuń...tylko niech nikt czasem tej Chorizo nie smazy. Usmazyc bekon z cebula i papryka (ja dodaje jenda super ostra chilli) a chorizo pokroic bardzo cienko, najlepiej taka cienka w petku, nie taka gruba jak salami, i dodac do reszty jako extra warstwe, (w tej wersji pieczarki mozna zignorowac). Przy przyzadzaniu dobrze jest wypic szklaneczke Tempranillo a reszte butelki skonczyc po konsumpcji. Ide bo sie dopieka
OdpowiedzUsuńMój chłopak uwielbia dania z boczkiem, będzie zachwycony :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. Ja uwielbiam z kiełbasą i boczkiem :)
OdpowiedzUsuńChociaż ważne jest to aby wiedzieć jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną bo ja np. zawsze odrobinę obgotowuję ziemniaki.
Smakowite! Polecam ; )
OdpowiedzUsuń