Składniki:
- gotowa mieszanka chińska D'aucy
- sos sojowy
- trawa cytrynowa
- curry, imbir, papryka chilli, sól, pieprz
- sos sojowy
- czosnek
- makaron chow mein błyskawiczny
Przygotowanie:
1. Mięso myjemy kroimy w paski lub kostkę.
2. Do miseczki z kilkoma łyżkami oliwy, wsypujemy curry, sól, pieprz, imbir i paprykę chilli. Dorzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek i dolewamy 3-4 łyżki sosu sojowego.
3. Marynatą zalewamy mięso i trzymamy ok. 1 godziny w lodówce. Wiadomo najlepiej zostawić na całą noc aby kurczak przeszedł smakami.
4. Po tym czasie wrzucamy mięso wraz z marynatą na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy, aż curry zacznie się karmelizować.
5. Dodajemy wtedy mrożoną mieszankę warzyw i podsmażamy parę minut.
6. Makaron zalewamy zagotowaną wodą i odstawiamy też na chwilkę, odcedzamy a następnie dodajemy do kurczaka z warzywami. Doprawiamy do smaku sosem sojowym lub ulubionymi przyprawami.
SMACZNEGO
świetny pomysł na danie:)
OdpowiedzUsuńProsto, ale smacznie :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :))
UsuńTrochę zmodyfikowałem, dałem makaron spagetti. też dobre! :)
OdpowiedzUsuńKrzysztof.
Ja dodaję sos słodkie czili i sos sojowy i szczypta przyprawy cury i palce lizać
OdpowiedzUsuńW którym momencie dodajemy trawę cytrynową?? Do marynaty??
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :) Zrobiłam mężulkowi na obiad :) Ciekawe czy Mu posmakuje ;)
OdpowiedzUsuńWiolka P