Co prawda, znów korzystałem z gotowego ciasta francuskiego, tylko i wyłącznie dlatego, że zostało mi od koszyczków, ale się zawziąłem i następnym razem jak znajdę trochę więcej czasu, sam przygotuję ciasto francuskie.
Tym razem przepyszne rogaliki z dżemem, które wymagają od nas 5 min roboty.
Składniki:
- ciasto francuskie
- dżem (wedle uznania)
- żółtko
- cukier puder do posypania
Przygotowanie.
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na połowę, następnie robimy trójkąty.
3. Na każdy kawałek od szerszej strony kładziemy ulubiony dżem.
4. Zawijamy rogaliki tak jak na zdjęciu - od szerszej strony do węższej.
5. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy gotowe rogaliki, lekko przygniatając rogi i formując księżyce.
6. Smarujemy z wierzchu żółtkiem, aby nabrały złotego koloru.
7. Wkładamy na 20 min do piekarnika, następnie wykładamy do naczynia i posypujemy cukrem pudrem.
Tym razem przepyszne rogaliki z dżemem, które wymagają od nas 5 min roboty.
Składniki:
- ciasto francuskie
- dżem (wedle uznania)
- żółtko
- cukier puder do posypania
Przygotowanie.
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na połowę, następnie robimy trójkąty.
3. Na każdy kawałek od szerszej strony kładziemy ulubiony dżem.
4. Zawijamy rogaliki tak jak na zdjęciu - od szerszej strony do węższej.
5. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy gotowe rogaliki, lekko przygniatając rogi i formując księżyce.
6. Smarujemy z wierzchu żółtkiem, aby nabrały złotego koloru.
7. Wkładamy na 20 min do piekarnika, następnie wykładamy do naczynia i posypujemy cukrem pudrem.
S M A C Z N E G O ! ! !
Wyglądają pysznie! Sama już parę razy podchodziłam do podobnych rogalków z tym że zawsze próbowałam je robić z kruchego ciasta i zawsze ponosiłam fiask. Gotowe ciasto francuskie to rozwiązanie dla mnie:)
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Wyglądają tak, że mam ochotę się na nie rzucić. Już nie mówiąc o tym, jak działa na mnie wspomnienie ich smaku, bo sama też je czasem robię :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Daria nie czekaj tylko rzucaj się :)
UsuńSamodzielne wykonanie ciasta francuskiego to mistrzostwo świata, ale mnie przeraża czas oczekiwania w stosunku do czasu, w jakim zniknie ostateczny wyrób (np. takie pyszne rogaliczki) z tego ciasta przygotowany i dlatego chętnie korzystam z gotowej, sklepowej wersji...
OdpowiedzUsuńNo właśnie, ten czas oczekiwania i robienia tego ciasta. Ja jeszcze nie podjąłem tego wyzwania, ale jak znajdę chwilę czasu to na pewno spróbuje :)
UsuńPolecam rogaliki z konfiturą wiśniową i budyniem śmietankowym :)
OdpowiedzUsuńWitam, pozwoliłam sobie opublikowac jedno ze zdjęc, oraz przepis, zostawiłam oczywiście odnośnik do bloga Waszego :) Mam nadzieję, że się nie pogniewacie, zapraszam na konkurs , oraz bloga. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńStyl Bycia
Właśnie mam zamiar zrobić takie rogaliki i mam nadzieję, że wyjdą mi tak samo dobrze jak te na zdjęciu. Pierwszy raz je będę robiła
OdpowiedzUsuńTo daj znać jak wyszły:) Te na zdjęciu to też moje za pierwszym razem ;)
Usuńnic tylko biorę się do pracy... mniamm
OdpowiedzUsuńJutro wypróbuję przepis i zrobię z moją dwuletnią córeczką! Mam nadzieję, że będą przepyszne..Magda i Julka
OdpowiedzUsuńpodzielcie się opiną jak wyszły :)
Usuńzrobiłam ale wyszły mi brzydkie :P wo ogle sklejanie mi nie szło o.0
OdpowiedzUsuńwyszły pycha :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie! A ja uwielbiam ciasto franuskie<3 Muszę koniecznie to wybróbować na jakieś przyjęcie, nie jest dużo pracy (jeśli kupię gotowe ciasto), a efekt może być super:)
OdpowiedzUsuńPycha! Bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńZostalo ci ? jakis zart, od razu widac ze to nowa rolka ciasta francuskiego, nie udawaj takiej super kucharki,zeby samemu zrobic icasto francuskie trzeba sie niezle napracowac...
OdpowiedzUsuńHej, no przecież jest napisane, że "korzystałem z gotowego ciasta francuskiego", nikt nie mówi, że je sam robił... A że zostało - może kupiono np. trzy rolki i jedna cała została :)
UsuńWłaśnie pieka się w piekarniku mam nadzieje ze wyjdą pyszne :) przepis super. Szybko prosto i przyjemnie. Przy małym dziecku ciasto francuskie gotowe to zbawienie.
UsuńWłaśnie pieka się w piekarniku mam nadzieje ze wyjdą pyszne :) przepis super. Szybko prosto i przyjemnie. Przy małym dziecku ciasto francuskie gotowe to zbawienie.
Usuńbyły pycha ale nie tak dobrze wyglądały
OdpowiedzUsuńKocham takie przepisy. Pół godziny i przepyszne rogaliki. Dziękuję
OdpowiedzUsuńRogaliki mi wyszły nieforemne więc robię trójkąty z dżemem... Bananowym :) tak tak... Wyrób mojej siostry :) a po smarowaniu żółtkiem posypka czekoladowa :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszły miodzio- zarówno z dżemem jak i czekoladą :D Pozdrawiam! Karolina
OdpowiedzUsuńRogaliki zawsze smakują :)
OdpowiedzUsuń