Jestem czasem tak leniwy, że nie chce mi się zrobić nawet leniwych :) W sumie, to jakoś za nimi nie przepadam, ale od czasu do czasu lubię zjeść. Ostatnio jadłem kilka lat temu, ale czas spróbować na nowo. Banalny przepis, szybkie wykonanie i można zjeść obiad. Kluski leniwe, bądź pierogi leniwe jak kto woli to nic innego jak połączenie twarogu z jajkiem i mąką.
Składniki:
- 150 g twarogu (półtusty)
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki pszennej
- masło do polania
- sól
Przygotowanie:
1. Do miski wrzucamy twaróg i rozgniatamy widelcem. (Można również przepuścić przez maszynkę, ale dla takiej małej ilości szkoda brudzić)
2. Do sera dodajemy szczyptę soli, mąkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy.
3. Wysypujemy trochę mąki na blat i formujemy ruloniki. Tniemy w rąby.
4. W garnku zagotowujemy osoloną wodę.
5. Wrzucamy na gotującą się wodę kluski leniwe i gotujemy ok. 3 min. od momentu wypłynięcia.
Składniki:
- 150 g twarogu (półtusty)
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki pszennej
- masło do polania
- sól
Przygotowanie:
1. Do miski wrzucamy twaróg i rozgniatamy widelcem. (Można również przepuścić przez maszynkę, ale dla takiej małej ilości szkoda brudzić)
2. Do sera dodajemy szczyptę soli, mąkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy.
3. Wysypujemy trochę mąki na blat i formujemy ruloniki. Tniemy w rąby.
4. W garnku zagotowujemy osoloną wodę.
5. Wrzucamy na gotującą się wodę kluski leniwe i gotujemy ok. 3 min. od momentu wypłynięcia.
Próbowałam je zrobić i wyszły :) Bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńWyszły super.Bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuń