Robiliście już kiedyś pyzy z mięsem? Ja do tej pory jadałem tylko kupne, ale już wiem, że od dziś się to zmieni. Co prawda trochę czasu potrzeba aby je zrobić, ale smak wynagradza wszystko. Można do farszu użyć gotowanego wcześniej mięsa, np. przy okazji robienia zupy, wtedy zrobimy je znacznie szybciej.
Składniki (ok. 15 pyz):
Ciasto:
- 0,5 kg gotowanych ziemniaków
- 0,5 kg surowych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pieprz
Farsz:
- 0,5 kg gotowanego mięsa
- 1 cebula zeszklona na maśle
- 1 jajko
- 1 namoczona bułka
- majeranek
- sól, pieprz
- podsmażony boczek z cebulką do polania
Przygotowanie:
1. Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy na maszynce do mięsa.
2. Surowe ziemniaki ucieramy na tarce na najmniejszych oczkach, następnie przekładamy do durszlaka i zostawiamy do odsączenia. Później dokładnie wyciskamy, natomiast wodę odlewamy i dodajemy pozostałą na dnie skrobię.
3. W misce mieszamy gotowane ziemniaki z surowymi, dodajemy jajko, mąkę i pieprz i dokładnie wyrabiamy ciasto.
4. Mięso wraz z cebulą mielimy w maszynce, dodajemy namoczoną i odsączoną bułkę, jajko i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy.
5. Ręce smarujemy mąką ziemniaczaną i formujemy kulki z ciasta ok 50-60 g.
6. Następnie kulki rozgniatamy i nakładamy farsz (ok. 30 g), oraz dokładnie zalepiamy go.
7. Formujemy kulki ponownie i kładziemy na blat posypany mąką.
8. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli.
9. Gotowe pyzy wrzucamy na ok 5-7 min do wrzącej wody.
10. Polewamy przygotowaną wcześniej okrasą i podajemy.
Składniki (ok. 15 pyz):
Ciasto:
- 0,5 kg gotowanych ziemniaków
- 0,5 kg surowych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pieprz
Farsz:
- 0,5 kg gotowanego mięsa
- 1 cebula zeszklona na maśle
- 1 jajko
- 1 namoczona bułka
- majeranek
- sól, pieprz
- podsmażony boczek z cebulką do polania
Przygotowanie:
1. Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy na maszynce do mięsa.
2. Surowe ziemniaki ucieramy na tarce na najmniejszych oczkach, następnie przekładamy do durszlaka i zostawiamy do odsączenia. Później dokładnie wyciskamy, natomiast wodę odlewamy i dodajemy pozostałą na dnie skrobię.
3. W misce mieszamy gotowane ziemniaki z surowymi, dodajemy jajko, mąkę i pieprz i dokładnie wyrabiamy ciasto.
4. Mięso wraz z cebulą mielimy w maszynce, dodajemy namoczoną i odsączoną bułkę, jajko i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy.
5. Ręce smarujemy mąką ziemniaczaną i formujemy kulki z ciasta ok 50-60 g.
6. Następnie kulki rozgniatamy i nakładamy farsz (ok. 30 g), oraz dokładnie zalepiamy go.
7. Formujemy kulki ponownie i kładziemy na blat posypany mąką.
8. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli.
9. Gotowe pyzy wrzucamy na ok 5-7 min do wrzącej wody.
10. Polewamy przygotowaną wcześniej okrasą i podajemy.
S M A C Z N E G O ! ! !
ja znam pyzy tylko w wersji słodkiej :) ale taka mięsna też musi być fajna!
OdpowiedzUsuńJest super. Może znasz knedle z owocami? Bo pyzy zazwyczaj są z mięsem:) Ponadto w każdej zamrażalce w każdym sklepie można kupić gotowe pyzy z mięsem :)
UsuńUwielbiam pyzy :) Te z mięsem są moimi ulubionymi :)
OdpowiedzUsuńMoje również są ulubione :)
Usuńpysznie wyglądają:D
OdpowiedzUsuńNie ma to jak porządne swojskie pyzy! Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, jak mam kupić gotowe, wolę chwilę więcej czasu poświęcić i zrobić swoje
Usuńto dodajcie do tego pasztet , znaczy do mięsa mielonego i zobaczycie co jjest dobre moje gg 9029714 w razie opytan zadko bywam ale bywam :)
OdpowiedzUsuńJaki pasztet do tego mięsa polecasz?
Usuń