HRS

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Pikantne oliwki ziołowo-czosnkowe

Kiedyś bardzo nie lubiłem oliwek. Zmieniło się to pewnego razu, kiedy odwiedziłem kuzynkę i poczęstowała mnie swoimi oliwkami. Przepis pochodzi właśnie z jej bloga. Oliwki w tej zalewie, kiedy przejdą smakiem są przepyszne. Spróbujcie zrobić je chociaż raz, a pokochacie ich smak








Składniki:
- Słoik zielonych oliwek
- oliwa z oliwek extra virgin
- 1 lub 2 papryczki chilli
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki suszonej bazylii (ja użyłem świeżych liści)






Przygotowanie:
1. Oliwki odsączamy z zalewy i przekładamy do większego słoika.
2. Z papryczki pozbywamy się nasion i drobno kroimy.
3. Czosnek i cebulę również drobno siekamy.
4. Do oliwek dokładamy wszystkie przygotowane składniki i zalewamy oliwą z oliwek.
5. Dokładnie mieszamy słoik i wstawiamy do lodówki na ok. tydzień, co jakiś czas potrząsając.

UWAGA! Zalewa kiedy będzie stał słoik w lodówce gęstnieje, ale to nic, wystarczy ją wyjąć na jakiś czas z lodówki i znów będzie oliwa rozpuszczona.
S M A C Z N E G O ! ! ! 

2 komentarze:

  1. Ja też kiedyś nie lubiłam oliwek i zmieniło dię to dopiero teraz. Z chęcią jem je jako przystawkę lub zwykłą przekąskę. Muszę wypróbować!:)

    Zapraszam do mnie! Dziś przepis na kurczaka w przepysznej marynacie!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...